27 Ağustos 2019 Salı

HAYAT NEDİR?


   Amansız bir mücadele midir hayat? Yoksa ona mücadele sıfatını yükleyenler biz insanlar mıyız? 

    Hayat denilen olgular yığınını anlamlandırmaya çalışan nice filozoflar gelip geçti dünyadan. Zaman geldi Tanrı kelâmı oldu her şeyin yegâne anlamı insanlar için. Zaman geldi sonsuz bir boşluk gördü insan doğada. Hayat... Neden sorusunun, üzerine en çok sorulduğu kavramlardan bir tanesi.

    Bilemediğimiz bir labirente benzetiyorum hayatı. Bizler de labirentin içindeki fareleriz. Yeri geliyor yolumuzu bulamıyoruz, yeri geliyor birbirimizle didişmekten önümüzü göremiyoruz hatta yeri geliyor bir diğerinin yolu bulamaması için amansızca mücadele ediyoruz. Evet biz insanlar. Kendini hayatın merkezinde sayan zavallı, kibirli, çiğ varlıklar. İnsan… Kimi zaman literal anlamda ben Tanrıyım diyen kimi zaman bu anlamdan bağımsız şekilde kendini Tanrı olarak gören insan. 

    Biraz derinlemesine düşünürseniz tüm bu karmaşa içinde yolunuzu kaybetmeniz işten bile değildir. Yolunuzu kaybetmeniz de yetmez, sorular alabildiğine beyninizi kemirir. Soruların üzerine düşünüp düşündüğünüzün üzerine yeni sorular sormaya başlarsınız. İnsan nedir? Hakimiyeti her zaman elinde tutmaya çalışan bencil varlık mı? Yoksa kendi canını yok sayıp iyilik uğruna kendini hebâ edebilecek erdemde bir varlık mı? 

    Her iki seçenek de toplumda mevcuttur. Her ikisi de mevcut olan bu yığın akıl kıvrımlarımı eritirken kalan son gücümle yine de sorular sormaya çalışıyorum. Soruların üzerine düşünüyorum. Tekrar başladığımız yere gelirsek… 

    Hayat. Hayat da bütün bu hengâmenin gösteri sahnesi. Ancak o gösteriden çıkarılması gereken öz iyilik ve sevgi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder